Despre mine

Fotografia mea
Ruginoasa, Romania
Întrebare de logică: „Te afli într-o cameră întunecată, fără geamuri sau curent electric. Pe masă sunt o lampă, un felinar, lumânări și o cutie de chibrituri cu un singur băț bun. „Ce aprinzi întâi?” Răspunsul e logic „Chibritul!”. Pentru mine, cuvântul scris e lumina din acea cameră întunecată. E puterea de a pune pe hârtie, reală sau virtuală, tot ce altfel n-aș avea curaj să spun în viața de zi cu zi. Vladimir Bukovski spunea „hârtia scrisă arde mai greu". Dacă am trăi într o lume plină de cuvinte, focul ar aduce doar lumină.

sâmbătă, 8 noiembrie 2014

Intre ce-a fost si ce va fi...

  Paris, Londra, Madrid, Torino, Chisinau, etc..Nu , nu-i lectie de geografie ci orasele unde , in urma cu o saptamana s-a declansat "Revolutia diasporei " , revolutia celor care fac coada sa voteze asa cum in alte tari se face coada la donat sange, de exemplu.De fapt nu in alte tari, in aceleasi tari unde "strainii nostrii " au facut revolutia votului."Am stat in ploaie cate 5-6 ore sa ne exercitam dreptul nostru democratic , am vrut sa votam pentru cei din tara " ,a declarat unul dintre cei din strada . Si intradevar au dreptate, organizarea a fost un dezastru. Organizare pregatita meticulos, cum s-au laudat cei din Guvern, organizare care a iesit perfect la simulari si un dezastru in conditii reale.
  Un dezastru si un motiv de incrancenare in plus care putea fi evitat daca exista putina felxibilitate ,poate si putin interes. E clar ca cei din Guvern au incercat sa limiteze numarul celor care voteaza de afara, au facut-o dintr-o socoteala stramba si au inflamat spiritele in primul tu, adica fix in turul unde nu prea conta un procent in plus sau in minus pentru Ponta. Prin aceasta greseala n-au facut altceva decat sa-i inraiasca pe cei de acolo , pe cei care poate n-ar mai fi venit neaparat sa voteze si in turul doi.Asa insa , din dorinta de ase razbuna, de a arata cat de importanti sint ei , cei de "afara " cu sigurant vor veni sa voteze si cu siguranta Ponta, chiar cu pretul de a avea emotii, nu mai poate risca inca un scandal de asemenea amploare.
   Clar a vota e un drept esential intr-o democratie, e iluzia unui eventual control si pentru cei care sint partizanii unuia sau a celuilalt , victoria e o dulce amagire . Asta pana cand ea se transforma in amaraciunea constatarii ca si asta-i tot ca restul Si totusi cateva nelamuriri ma incearca ;
   Ei, cei care s-au alintat cu adjectivul de eroi, doar pentru ca au pierdut cateva ore dintr-o duminica , apropo, daca a sta la coada pentru un vot e un act de eroism, atunci a salva un om de la moarte, a lupta intr-un razboi, a fi voluntar in Africa cuprinsa de Ebola, cum se cheama ? Cozile astea de duminica nu-mi amintesc sa fi fost la fel de mari la Referendumul pentru demiterea lui Basescu. Dragostea asta atat de mare de cei din tara n-a fost la fel de fierbinte in 2010 cand s-au taiat salarii, pensii, drepturi civile intr-o tara si asa saraca. Unde au fost atunci cei din diaspora si spiritul lor de dreptate ?
   In 2009 Basescu a castigat la o diferenta infima de cateva mii de voturi, voturi venite din ...Dispora..Azi se incearca acelasi lucru. Cu tot respectul pentru cei de acolo, tot romani si ei, dar cu rezidenta afara, eu, noi, cele cateva milioane de oameni care am mai ramas aici, in tara asta, urata, frumoasa, nu stiu. N-as prea vrea ca inca 5 ani ca destinul sa ne fie decis de cei din Franta, Anglia, Italia, etc..Chiar daca sint  fratii, rude, prieteni, cunostinte, ei traiesc in afara tarii, noi inca traim aici, si sa stiti, fratilor, nu, nu traim bine !
   "Vrem schimbarea " zic ei, ok , cine cu cine ? Basescu cu Johannis ? Dar cine-i in spatele lui Johannis ?
Blaga, Videanu, Berceanu, Flutur, Vass, Turcanu, Ridtzi, Frunzaverde Stolojan...etc..Adica cei care vreme de ani buni au fost in gasca lui Basescu ,cei care l-au sustinut in tot si-n toate,
care acum e inca presedintele Romaniei. Si atunci unde-i schimbarea ?
    Intre ce a fost sigur  vreme de 10 si "cine stie ce va fi " eterna intrebare despre viitor , eu aleg suspansul. Aleg schimbarea, aia adevarata. Si daca ea, schimbarea asta nu va fi buna, atunci cu siguranta pe langa cozile de la votul din Diaspora se vor adauga cele de aici ..Si nu cred ca vreun politician si-ar dori asta.